Kudapan
8 Makanan Mengandungi Vitamin A Semulajadi Untuk Cantikkan Kulit
Vitamin A atau retinoc acid (retinol) merupakan satu mineral larut lemak.
Dipanggil retinol atau karotinoid berasal daripada sumber aiwan, daging, ikan dan makanan tenusu dan tumbuh-tumbuhan.
Karotinoid yang disebut sebagai beta-karotin pula bertindak sebagai antioksidan yang boleh melindungi sel dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.
Sebut saja vitamin A mesti ingat karot. Bagus untuk mata.
And yes! kalau nak mudah ambil lah karot ni setiap hari.
Bahan yang mudah didapati dan murah.
Sekarang ramai orang tergila-gilakan 'skincare' yang mengandungi retinol.
Kata mereka tak nak kulit cepat kedut dan berusia.
Bila mencecah umur 25 ke atas. Memang wajib ambil retinol untuk kurangkan kulit kendur.
Antara sayuran lain mengandungi sumber Vitamin A semulajadi:
Karot
Daripada dok asyik sapu krim je kat muka, apakata ambil retinol dari sumber semulajadi ini daripada karot.
Krim bukannya bagus sangat. Nama lagi krim, mesti ada bahan 'chemical' yang tak berapa bagus untuk kulit.
Jadi apa yang bagus mengenai karot ini mengandungi vitamin yang tinggi.
100gram lobak merah mengandungi sebanyak 2449mcg karotin.
Selain bagus untuk mata, karot juga bagus untuk kulit.
Bantu kurangkan garis halus dan kedut.
Juga sokong pembentukan kolagen dan elastin.
Kulit tampil awet muda.
Kobis Cina
Kobis cina tinggi vitamin A untuk penglihatan jelas.
Lindungi sel dari kesan radikal bebas.
Juga ada manganese.
Penting ni untuk lindungi kulit akibat kerosakan cahaya matahari!
Bantu penghasilan kolagen kulit dan meneutralkan radikal bebas penyebab masalah!
Tinggi vitamin C untuk maintain kulit kekal anjal!
Kacang Buncis
Kandungan antioksidan yang tinggi dalam kekacang memastikan kulit terlindung daripada terdedah kepada radikal bebas
Cegah kulit daripada kulit menjadi berkedut.
Pengambilan kacang buncis secara kerap akan membantu kelihatan lebih muda.
Kacang buncis juga mengandungi vitamin B6, B1 dan Vitamin C. Vitamin ini dapat meningkatkan sistem imun dalam badan.
Lada Merah
Ada satu kajian kat UK ni sebut bab ni. Kajian di buat ke atas 4025 orang.
Pengkaji dapati yang makan red peppers ni kurang berkedut kulit serta kulit mereka lebih lembap.
Apa yang menarik orang rajin makan ni muka ada sinyium banyak. Seronoklah kot. Kulit lembap. Kedut kurang.
Mangga Kwini
Mangga mengandungi 25% vitamin A - bagus untuk mata.
Mangga kaya dengan beta-carotene
Haa bagi yang cegah kedutan awal di muka.
Kena mula berdamping dengan mangga.
Kajian libatkan peserta wanita yang sudah menopaus.
Dapati ada pengurangan kedutan sebanyak 23% selepas 2 bulan ambil mangga.
Fungsi beta carotene untuk perlahankan kerosakan sel.
Telur Itik
Kandungan Vitamin A dan kolagen yang tinggi dalam putih telur dapat mempercepatkan proses rawatan kulit terbakar, parut, jerawat, kedutan dan ruam.
Telur mengangungi 69 jenis khasiat protein.
Telur boleh membantu menghilangkan garis halus pada muka.
Sekaligus boleh dijadikan sebagai face mask dengan putih telur.
Ikan Bilis
Ikan bilis segar mengandungi vitamin A (retinol) yang tinggi. Kajian mendapati bahawa vitamin A khususnya retinol mampu memperlahankan proses penuaan secara efektif.
Tinggi kandungan omega-3 mampu melindungi kulit daripada pancaran UV matahari.
Kalau nak awet muda, kulit kurang kedut amalkan makan ikan bilis.
Bagus untuk cegah kulit dari penuaan cepat.
Boleh?
P/S: Nak dapatkan PETUA ALAMI makanan & kesihatan yang orang cerita tapi besar manfaatnya?
» KLIK PETUA ALAMI SIHAT SEMULAJADI
» KLIK PETUA ALAMI SIHAT SEMULAJADI
» KLIK PETUA ALAMI SIHAT SEMULAJADI
Kudapan
Dahaga Boleh Hilang Dengan Celtic Salt?
Bulan puasa ni nampaknya viral.
Ada yang berkongsi tips dan pengalaman masing masing.
Di mana,
Kalau nak elak haus, letih ketika puasa
Dan pastikan tubuh tak alami dehidrasi
Letak secubit Celtic salt dalam segelas air suam
Kacau dan minum masa sahur
Nanti kurang lah keluar masuk tandas buang air kecil.
Nampak biasa tapi kesannya luar biasa.
Menurut kajian.
Celtic salt ada banyak nutrisi lebih sesuai untuk tubuh.
Berbanding garam putih.
Garam putih telah diproses. Digilap dan dicampur bahan kimia.
Nutrisinya tiada selain bekalkan rasa masin.
Manakala Celtic salt tidak lalui proses seperti di atas.
Ia dikeringkan di bawah cahaya matahari.
Antara nutrisi dibekalkan Celtic salt seperti berikut:
Ada 82 -84 jenis mineral
Penyeimbang elektrolit semula jadi
Tingkatkan serapan nutrisi sebanyak 7%
Bantu kawal tekanan darah
Bantu kekalkan air dalam tubuh
Kudapan
Berapa Banyak Garam Dalam Masakan Harian?
Petang nanti mohon hati hati sikit masa tabur garam.
Maklumlah tak boleh nak rasa. Main campak dan agak agak ikut pengalaman.
Sekali terlebih kang menggelepur.
Terlebih campak nanti niat hati nak kurus dan langsing tinggal kenangan sahaja.
Ada kajian keluar Mei 2017 di Journal of Clinical Investigation.
Kajian dapati, makanan masin naikkan selera makan
Kita jadi pelahap. Sepinggan jadi dua. Lauk jadi double.
Perasan tak kenapa ayam, fries dan yang sama waktu dengannya masin.
Inilah sebabnya. Nak bagi kita makan lebih.
Bila makan lebih kita membesar sebagai johan. Menjadi jalur lebar.
Ingatkan bila puasa boleh kurus.
Bila tengok di cermin ada benjolan kat kiri kanan.
Ala ala limpahan muffin. Baju pula makin sendat.
Bukan itu sahaja bahayanya ambil makanan masin.
Makanan masin dikaitkan dengan masalah ginjal, jantung, darah tinggi
Bulan puasa ini berdamailah dengan rasa. Kurangkan masin sikit.
Pilih alternatif garam lebih sihat dengan nutrisi lebih tinggi
Antaranya Celtic salt, Himalayan salt atau kosher salt
Deme ni tak perlu letak banyak, cukup secubit.
Tidaklah makanan jadi terlebih masin atau terkurang garam.
Sedang elok jer rasanya.
Kudapan
Tips Kurangkan Impak Gula Dalam Nasi
Ingin makan nasi tapi tak mahu gula dalam darah mencanak naik?
Rahsianya mudah dan dijamin selamat.
Rasa, warna dan tekstur nasi juga tidak berubah.
Apa rahsianya?
Ini rahsia dikongsi oleh pakar OTAK iaitu Dr Rizal Abu Bakar
Masukkan 1 sudu besar MCT Oil untuk 1 cawan beras yang dimasak.
Kalau 2 cawan maka letak 2 sudu dan seterusnya.
Apa berlaku?
Kalori nasi berkurang 70%. Kadar serapan gula darah menurun 50%.
Tubuh tak alami ‘shock’.
Risiko tekanan darah tinggi menurun.
Lepas ni dah tak terketar ketar lutut asbab nak cut makan nasi bagi penggemar nasi tegar.
Tapi kena ingat!
Makan nasi berpada pada.
Ambil pada kuantiti sikit jer. Jangan sekali duduk 2 pinggan.
Power tak power MCT Oil?
-
Fashion7 years ago
These ’90s fashion trends are making a comeback in 2017
-
Buah2 years ago
Apa Kelebihan Amal Minum Air Limau Kasturi?
-
Buah2 years ago
6 Makanan Tinggi Anti-Oksidan
-
Buah2 years ago
5 Makanan Kekal Awet Muda
-
Fashion7 years ago
According to Dior Couture, this taboo fashion accessory is back
-
Buah2 years ago
Fiber Untuk Ibu Mengandung: 10 Jenis Buah Wajib Dimakan
-
Buah2 years ago
9 Kebaikan Buah Delima Untuk Tubuh
-
Kudapan2 years ago
5 Resepi Mudah Menggunakan Cuka Epal