Connect with us

Kudapan

Dahaga Boleh Hilang Dengan Celtic Salt?

Published

on

Bulan puasa ni nampaknya viral.

Ada yang berkongsi tips dan pengalaman masing masing.

Di mana,

Kalau nak elak haus, letih ketika puasa

Dan pastikan tubuh tak alami dehidrasi

Letak secubit Celtic salt dalam segelas air suam

Kacau dan minum masa sahur

Nanti kurang lah keluar masuk tandas buang air kecil.

Nampak biasa tapi kesannya luar biasa.

Menurut kajian.

Celtic salt ada banyak nutrisi lebih sesuai untuk tubuh.

Berbanding garam putih.

Garam putih telah diproses. Digilap dan dicampur bahan kimia.

Nutrisinya tiada selain bekalkan rasa masin.

Manakala Celtic salt tidak lalui proses seperti di atas.

Ia dikeringkan di bawah cahaya matahari.

Antara nutrisi dibekalkan Celtic salt seperti berikut:

Ada 82 -84 jenis mineral

Penyeimbang elektrolit semula jadi

Tingkatkan serapan nutrisi sebanyak 7%

Bantu kawal tekanan darah

Bantu kekalkan air dalam tubuh

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kudapan

Berapa Banyak Garam Dalam Masakan Harian?

Published

on

Petang nanti mohon hati hati sikit masa tabur garam.

Maklumlah tak boleh nak rasa. Main campak dan agak agak ikut pengalaman.

Sekali terlebih kang menggelepur.

Terlebih campak nanti niat hati nak kurus dan langsing tinggal kenangan sahaja.

Ada kajian keluar Mei 2017 di Journal of Clinical Investigation.

Kajian dapati, makanan masin naikkan selera makan

Kita jadi pelahap. Sepinggan jadi dua. Lauk jadi double.

Perasan tak kenapa ayam, fries dan yang sama waktu dengannya masin.

Inilah sebabnya. Nak bagi kita makan lebih.

Bila makan lebih kita membesar sebagai johan. Menjadi jalur lebar.

Ingatkan bila puasa boleh kurus.

Bila tengok di cermin ada benjolan kat kiri kanan.

Ala ala limpahan muffin. Baju pula makin sendat.

Bukan itu sahaja bahayanya ambil makanan masin.

Makanan masin dikaitkan dengan masalah ginjal, jantung, darah tinggi

Bulan puasa ini berdamailah dengan rasa. Kurangkan masin sikit.

Pilih alternatif garam lebih sihat dengan nutrisi lebih tinggi

Antaranya Celtic salt, Himalayan salt atau kosher salt

Deme ni tak perlu letak banyak, cukup secubit.

Tidaklah makanan jadi terlebih masin atau terkurang garam.

Sedang elok jer rasanya.

Continue Reading

Kudapan

Tips Kurangkan Impak Gula Dalam Nasi

Published

on

Ingin makan nasi tapi tak mahu gula dalam darah mencanak naik?

Rahsianya mudah dan dijamin selamat.

Rasa, warna dan tekstur nasi juga tidak berubah.

Apa rahsianya?

Ini rahsia dikongsi oleh pakar OTAK iaitu Dr Rizal Abu Bakar

Masukkan 1 sudu besar MCT Oil untuk 1 cawan beras yang dimasak.

Kalau 2 cawan maka letak 2 sudu dan seterusnya.

 

Apa berlaku?

Kalori nasi berkurang 70%. Kadar serapan gula darah menurun 50%.

Tubuh tak alami ‘shock’.

Risiko tekanan darah tinggi menurun.

Lepas ni dah tak terketar ketar lutut asbab nak cut makan nasi bagi penggemar nasi tegar.

Tapi kena ingat!

Makan nasi berpada pada.

Ambil pada kuantiti sikit jer. Jangan sekali duduk 2 pinggan.

Power tak power MCT Oil?

Continue Reading

Kudapan

Khasiat Kunyit Hitam Yang Jarang Dibongkarkan

Published

on

By

Pernah lihat kunyit hitam?

Kalau lihat gambar, warna lebih kepada biru.

Ada jalur gelap di tengah daun.

Sangat unik bukan?

Herba ni jarang orang tahu.

Mungkin ada yang baru pertama kali tahu akan kewujudannya.

Dalam banyak banyak species kunyit.

Kunyit hitam mengandungi kepekatan tertinggi curcumin.

Curcumin ni apa?

Iaitu sebatian polifenolik semula jadi.

Yang bersifat antioksidan dan anti-radang.

Apa fungsi dua ni?

Bantu kuatkan sistem imun dan menjadi pelindung sel.

Dari kerosakan akibat radikal bebas.

TERBARU⭐️

CHICKPEAS OCOC KINI DILANCARKAN! 
Snek sihat bebas MSG, kolesterol dan GLUTEN FREE.

Kalau ikut petua lama.

Kunyit hitam orang tua tua dulu guna untuk sembuhkan luka.

Untuk legakan rengsa kulit.

Disapu atas bekas lebam serta dahi untuk masalah migrain.

Untuk rawat gigitan ular dan serangga.

Power tak power.

Khasiat ciri anti-kulat dan anti-bakteria.

Diamal untuk legakan masalah penghadaman.

Untuk tenangkan perut.

Untuk akak akak yang ada masalah haid tak teratur.

Berdampinglah dengan ia.

TRENDING?

KHASIAT BUAH BIDARA: 15 FAKTANYA JARANG ANDA DENGAR!

Untuk buat tonik ‘immune booster’ semula jadi.

Kisar kunyit hitam dan sedikit halia dalam blender.

Tambah perahan lemon dan sedikit madu.

Simpan dalam balang kaca.

Setiap hari, ambil 1 sudu.

Antara kebaikan lain kunyit hitam.

Adalah untuk kulit cantik

Kasi kulit awet muda.

Lancarkan aliran darah ke jantung.

Rendahkan risiko kanser.

p/s: sudah tahu manfaat MCT Oil? Ia fat burner semulajadi. Ia membakar lemak dan menggunakan lemak sebagai sumber tenaga. Lebih menarik, ia juga bersifat anti-keradangan.

DAPATKANNYA SEKARANG!: MCT OIL

Continue Reading

Trending