Connect with us

Kudapan

Ada Apa Dalam French Fries Selalu Dimakan?

Published

on

French Fries – makanan cukup sinonim dalam jiwa rakyat Malaysia

Dibuat snek mengudap. Sekali makan bukan satu dua.

McDonald’s cukup dikenali dengan French Friesnya yang sedap.

Nampak biasa tapi berbisa.

Seterusnya: Bahan Bertoksik Dalam Makanan Segera

French Fries ada sekurang kurangnya 15 bahan

Selain garam ada gula. Ada pewarna.

French fries ni paling tinggi lemak tepu.

Saturated fats. Ada trans fat. Penyebab penyakit kronik

Ada dimethylpolysiloxane.

Bahan kimia yang ada dalam minyak goreng fries.

Tujuan elak minyak terpercik ketika proses menggoreng

Nak goreng pula bukan sikit.

Ada sodium acid pyrophosphate dan tert-butylhydroquinone.

Apabila keduanya diambil pada dos dan kekerapan tinggi.

Boleh beri masalah penglihatan. Rosakkan mata

Pakar pemakanan juga bagi amaran.

Risiko carcinogen acrylamide

Bahan kimia yang terbentuk dalam makanan apabila dimasak pada suhu tinggi.

Sama ada goreng. Panggang mahupun bakar.

Akibatnya? Risiko kanser

Seterusnya: Makanan Tangani Anxiety Disorder

Kekerapan makan gorengan tingkatkan penyakit kardiovaskular.

Jantung berlemak.

Saluran darah tersumbat.

Lemak jahat ni ambil masa lebih lama untuk hadam.

Akan duduk dalam perut.

Akibatnya? Perut mula rasa bergas dan sakit

Maka, keraplah kentut berbau.

Kerap makan French Fries juga penyebab brain fog

Bahasa senang, otak lembab.

Ada lagi.

Sistem imun boleh merosot

Sebab bakteria jahat akan diternak melaluinya.

Bakteria baik dibunuh satu persatu.

Kenapa kentang yang sudah tumbuh tunas akar tak boleh dimakan?

Sebab ada solanine dan chaconine.

Bahan beracun dalam kentang.

Sejauh mana kita yakin kentang yang selalu dimakan selamat?

Seterusnya: Apa Petua Pilih Ikan Bebas Formalin?

Ini kes yang pernah wujud.

Tahun 2019. Seorang remaja lelaki.

Tak suka makanan bernutrisi. Lebih gemar fast food

Sejak kecil, diajar makan makanan tak sihat.

Akibatnya?

Sekelip mata remaja lelaki malang ni hilang pendengaran

Diikuti penglihatan makin teruk akhirnya buta kekal.

Bila check, nutrien penting dalam badannya teramat rendah.

Penyebab nutritional optic neuropathy

Ingat balik kerap mana makan French Fries?

Dinner selalu dekat mana? Selalu makan luar?

Baru baru ni tular juga video si fulan yang kehilangan buah pinggang

Yang ni pun sekelip.

Bila check rupanya buah pinggang mengecut.

Bahana kerap makan fast food.

Nak ke nanti diri jadi macam ni juga?

Renungkan.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kudapan

Khasiat Kunyit Hitam Yang Jarang Dibongkarkan

Published

on

By

Pernah lihat kunyit hitam?

Kalau lihat gambar, warna lebih kepada biru.

Ada jalur gelap di tengah daun.

Sangat unik bukan?

Herba ni jarang orang tahu.

Mungkin ada yang baru pertama kali tahu akan kewujudannya.

Dalam banyak banyak species kunyit.

Kunyit hitam mengandungi kepekatan tertinggi curcumin.

Curcumin ni apa?

Iaitu sebatian polifenolik semula jadi.

Yang bersifat antioksidan dan anti-radang.

Apa fungsi dua ni?

Bantu kuatkan sistem imun dan menjadi pelindung sel.

Dari kerosakan akibat radikal bebas.

TERBARU⭐️

CHICKPEAS OCOC KINI DILANCARKAN! 
Snek sihat bebas MSG, kolesterol dan GLUTEN FREE.

Kalau ikut petua lama.

Kunyit hitam orang tua tua dulu guna untuk sembuhkan luka.

Untuk legakan rengsa kulit.

Disapu atas bekas lebam serta dahi untuk masalah migrain.

Untuk rawat gigitan ular dan serangga.

Power tak power.

Khasiat ciri anti-kulat dan anti-bakteria.

Diamal untuk legakan masalah penghadaman.

Untuk tenangkan perut.

Untuk akak akak yang ada masalah haid tak teratur.

Berdampinglah dengan ia.

TRENDING🔥

KHASIAT BUAH BIDARA: 15 FAKTANYA JARANG ANDA DENGAR!

Untuk buat tonik ‘immune booster’ semula jadi.

Kisar kunyit hitam dan sedikit halia dalam blender.

Tambah perahan lemon dan sedikit madu.

Simpan dalam balang kaca.

Setiap hari, ambil 1 sudu.

Antara kebaikan lain kunyit hitam.

Adalah untuk kulit cantik

Kasi kulit awet muda.

Lancarkan aliran darah ke jantung.

Rendahkan risiko kanser.

p/s: sudah tahu manfaat MCT Oil? Ia fat burner semulajadi. Ia membakar lemak dan menggunakan lemak sebagai sumber tenaga. Lebih menarik, ia juga bersifat anti-keradangan.

DAPATKANNYA SEKARANG!: MCT OIL

Continue Reading

Kudapan

8 Makanan Mengandungi Vitamin A Semulajadi Untuk Cantikkan Kulit

Published

on

By

Vitamin A atau retinoc acid (retinol) merupakan satu mineral larut lemak.

Dipanggil retinol atau karotinoid berasal daripada sumber aiwan, daging, ikan dan makanan tenusu dan tumbuh-tumbuhan.

Karotinoid yang disebut sebagai beta-karotin pula bertindak sebagai antioksidan yang boleh melindungi sel dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.

Sebut saja vitamin A mesti ingat karot. Bagus untuk mata.

And yes! kalau nak mudah ambil lah karot ni setiap hari.

Bahan yang mudah didapati dan murah. 

Sekarang ramai orang tergila-gilakan 'skincare' yang mengandungi retinol.
Kata mereka tak nak kulit cepat kedut dan berusia.

Bila mencecah umur 25 ke atas. Memang wajib ambil retinol untuk kurangkan kulit kendur.

Antara sayuran lain mengandungi sumber Vitamin A semulajadi:

Karot

Daripada dok asyik sapu krim je kat muka, apakata ambil retinol dari sumber semulajadi ini daripada karot.

Krim bukannya bagus sangat. Nama lagi krim, mesti ada bahan 'chemical' yang tak berapa bagus untuk kulit.

Jadi apa yang bagus mengenai karot ini mengandungi vitamin yang tinggi.

100gram lobak merah mengandungi sebanyak 2449mcg karotin.

Selain bagus untuk mata, karot juga bagus untuk kulit.

Bantu kurangkan garis halus dan kedut.

Juga sokong pembentukan kolagen dan elastin.

Kulit tampil awet muda.

Kobis Cina

Kobis cina tinggi vitamin A untuk penglihatan jelas.

Lindungi sel dari kesan radikal bebas.

Juga ada manganese.

Penting ni untuk lindungi kulit akibat kerosakan cahaya matahari!

Bantu penghasilan kolagen kulit dan meneutralkan radikal bebas penyebab masalah!

Tinggi vitamin C untuk maintain kulit kekal anjal!

Kacang Buncis

Kandungan antioksidan yang tinggi dalam kekacang memastikan kulit terlindung daripada terdedah kepada radikal bebas 

Cegah kulit daripada kulit menjadi berkedut. 

Pengambilan kacang buncis secara kerap akan membantu kelihatan lebih muda.

Kacang buncis juga mengandungi vitamin B6, B1 dan Vitamin C. Vitamin ini dapat meningkatkan sistem imun dalam badan.

Lada Merah

Ada satu kajian kat UK ni sebut bab ni. Kajian di buat ke atas 4025 orang.

Pengkaji dapati yang makan red peppers ni kurang berkedut kulit serta kulit mereka lebih lembap.

Apa yang menarik orang rajin makan ni muka ada sinyium banyak. Seronoklah kot. Kulit lembap. Kedut kurang.

Mangga Kwini

Mangga mengandungi 25% vitamin A - bagus untuk mata.

Mangga kaya dengan beta-carotene

Haa bagi yang cegah kedutan awal di muka.

Kena mula berdamping dengan mangga.

Kajian libatkan peserta wanita yang sudah menopaus.

Dapati ada pengurangan kedutan sebanyak 23% selepas 2 bulan ambil mangga.

Fungsi beta carotene untuk perlahankan kerosakan sel.

Telur Itik

Kandungan Vitamin A dan kolagen yang tinggi dalam putih telur dapat mempercepatkan proses rawatan kulit terbakar, parut, jerawat, kedutan dan ruam. 

Telur mengangungi 69 jenis khasiat protein.
Telur boleh membantu menghilangkan garis halus pada muka.

Sekaligus boleh dijadikan sebagai face mask dengan putih telur.

Ikan Bilis

Ikan bilis segar mengandungi vitamin A (retinol) yang tinggi. Kajian mendapati bahawa vitamin A khususnya retinol mampu memperlahankan proses penuaan secara efektif.

Tinggi kandungan omega-3 mampu melindungi kulit daripada pancaran UV matahari.

Kalau nak awet muda, kulit kurang kedut amalkan makan ikan bilis.

Bagus untuk cegah kulit dari penuaan cepat.

Boleh?

P/S: Nak dapatkan PETUA ALAMI  makanan & kesihatan yang orang cerita tapi besar manfaatnya?

» KLIK PETUA ALAMI SIHAT SEMULAJADI
» KLIK PETUA ALAMI SIHAT SEMULAJADI
» KLIK PETUA ALAMI SIHAT SEMULAJADI

Continue Reading

Kudapan

7 Makanan Merbahaya Mengandungi ‘Trans Fat’

Published

on

By

Makanan mengandungi trans fat memberi kesan yang buruk pada otak manusia.

Ia membuka ruang di Blood Brain Barriers. Jadi toksin, virus, bakteria masuk dalam otak dan tubuh.

Kalau nak tahu, dalam otak ada blood brain barrier berfungsi sebagai sistem sekuriti otak.

Apabila ada bahan tertentu yang masuk, sistem sekuriti ini akan semak dahulu sama ada bahan ini sesuai dimasuk ataupun tidak.

Kalau tidak sesuai, dia bagi signal "not allowed".

Tapi kalau asyik ambil makanan mengarut. Ambil dalam kuantiti banyak. Merajuk lah dia.

Mungkin ada yang akan kata “Dah bertahun makan tak sakit apa pun”. Kalau begitu syukur Alhamdulillah.

Mungkin juga sakit itu belum muncul. Sudah ada tanda cuma kita yang tidak sedar.

Contoh Makanan Yang Terdapat Trans Fat.

1. Kek

2. Cookies

3. Jajan

4. Salad Dressings

5. Butter

6. Kuih Muih

7. Makanan Bergoreng

Cuba elak dari ambil makanan ini dalam diet seharian.

Say no! kepada makanan seperti di atas.

Bahaya makanan ini sebabkan pembuluh darah tersumbat, kolestrol tinggi, kulit cepat tua dan berjerawat.

Nak hidup sihat, ambil makanan berkhasiat. Baru tubuh dapat bekerja dengan lebih lama.

Baru tak mengaduh sakit nanti dan susahkan keluarga.

Boleh?

Continue Reading

Trending