Connect with us

Kudapan

6 Sebab Kenapa Jadi ‘Monster’ Berkudap

Hari ini lain sikit rasanya. Mulut rasa seperti mahu kudap sesuatu.

Sedari pagi lagi perasaan mahu berkudap ini bermukim.

Janji craving aku ni hilang.

“Nyum nyum. Esoklah diet balik!

Published

on

craving

Jam dah pukul 4. Masa untuk pulang semakin menghampiri.

Syanie lihat jam sekali lagi. Mahu pastikan.

Hari ini lain sikit rasanya. Mulut rasa seperti mahu kudap sesuatu.

Sedari pagi lagi perasaan mahu berkudap ini bermukim.

Tangan dan mulut Syanie jadi ringan.

Bertanya teman, “Makan apa kau ada? Biskut ada? Mee segera ada?”

Teman Syanie, Kak Kiah faham dengan gelagat Syanie.

Kalau dah naik syeikhnya habis semua makanan mahu dirembat Syanie.

Hari ini Syanie tidak peduli. “Diet miet,” katanya dalam hati.

“Janji craving aku ni hilang.” Tambah Syanie lagi.

“Nyum nyum. Esoklah diet balik!” Syanie terus bermonolog sendirian.

Syanie bukan sendirian dalam hal rasa nak berkudap ini.

Ramai orang alaminya. Mungkin anda sendiri atau orang yang ada kenal alaminya.

Ada 6 sebab kenapa kita tiba-tiba menjadi monster untuk berkudap.

Semua makanan nampak sedap pada waktu itu.

Pastinya tiada kata-kata atau manusia dapat menghalang craving luarbiasa pada saat itu.

Antara sebab kita ketagih pada makanan simple carbo seperti biskut, donut, jajan, roti canai dan lain lain ialah kerana:

1. Diet Karbo Ringkas

donut

Tubuh manusia akan proses makanan simple carbo dengan cepat.

Habis sahaja akan ada permintaan baharu.

Makanan simple carbo tidak bertahan lama. Jadikan kita cepat lapar.

Tubuh akan minta makan lagi. Di mulut kita akan terpacul perkataan “Lapar lagilah.”

Kata-kata ini akan sebabkan kita mencari makanan untuk dijamah.

Makin dijamah makin sedap. Sukar untuk berhenti. Begitulah ia berulang ulang.

Hinggalah kita membesar, memperut, memboroi.

2. Dopamin Lintang Pukang

dopamine

Dopamin adalah hormon 'feel good'.

Ia keluar apabila motivasi meningkat. Keluar apabila kita capai sesuatu. Bantu kita terus lakukan perkara baik.

Sistem dopamin ini di hijack apabila kita ambil makanan simple karbo.

Makanan proses yang punya kandungan gula yang tinggi, tinggi perisa tambahan, guna gajet atau sosial media berlebihan.

Semua ini jadi punca dopamin keluar berpesta.

Mahu keluarkan dopamin bukan melalui makanan atau sosial media.

Ia semudah berjalan keluar dari bilik. Dapatkan sentuhan mentari.

Pasti dopamin akan turun keluar memberi bahagia.

3. Dehidrasi

dehidrasi

Dehidrasi juga jadi punca kepada ketagihan makanan karbo ringkas.

Kita selalu tertipu antara lapar dan dahaga. Selalunya dahaga tertukar dengan lapar.

Natijahnya, ‘makanan’ dikudap. Sepatutnya air yang diminum.

Biasanya apabila air diambil, pasti ‘lapar’ itu akan hilang.

Perasaan ‘lapar’ itu asalnya adalah mesej tubuh perlukan air yang dihantar.

4. Tidur Tak Cukup

tak cukup tidur

Ya, gangguan pada tidur tingkatkan rasa ingin berkudap.

Puncanya ialah pada gula dalam darah menjadi tidak stabil.

Letih meninggi. Craving meningkat. Tubuh minta diisi lagi.

5. Jangkitan Usus

usus

Jangkitan pada usus sebabkan kulat candida tumbuh.

Sumber makanan candida ialah gula.

Apabila candida mula merakyat, ia pengaruhi keputusan kita untuk makan.

Caranya ialah menghantar signal yang tidak sepatutnya kepada otak.

6. Kekurangan Nutrisi

nutrisi

Nutrisi seperti magnesium, chromium dan vitamin B penting untuk menghalang craving atau ketagihan pada makanan.

Kekurangan chromium contohnya sebabkan glucose intolerance.

Vitamin B pula terlibat dalam proses metabolisme gula.

Apabila vitamin B cukup ia tukarkan gula kepada tenaga.

Sekiranya kurang, ketagihan menjulang tinggi.

Apabila rasa ingin berkudap naik mencanak, semak diri dulu.

Usah terus cari makanan.

Sekiranya kita mahu elakkan diri dari menjadi jalur lebar, pastikan makanan yang diambil punya nutrisi, buka dari sumber simple karbohidrat.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kudapan

Khasiat Kunyit Hitam Yang Jarang Dibongkarkan

Published

on

By

Pernah lihat kunyit hitam?

Kalau lihat gambar, warna lebih kepada biru.

Ada jalur gelap di tengah daun.

Sangat unik bukan?

Herba ni jarang orang tahu.

Mungkin ada yang baru pertama kali tahu akan kewujudannya.

Dalam banyak banyak species kunyit.

Kunyit hitam mengandungi kepekatan tertinggi curcumin.

Curcumin ni apa?

Iaitu sebatian polifenolik semula jadi.

Yang bersifat antioksidan dan anti-radang.

Apa fungsi dua ni?

Bantu kuatkan sistem imun dan menjadi pelindung sel.

Dari kerosakan akibat radikal bebas.

TERBARU⭐️

CHICKPEAS OCOC KINI DILANCARKAN! 
Snek sihat bebas MSG, kolesterol dan GLUTEN FREE.

Kalau ikut petua lama.

Kunyit hitam orang tua tua dulu guna untuk sembuhkan luka.

Untuk legakan rengsa kulit.

Disapu atas bekas lebam serta dahi untuk masalah migrain.

Untuk rawat gigitan ular dan serangga.

Power tak power.

Khasiat ciri anti-kulat dan anti-bakteria.

Diamal untuk legakan masalah penghadaman.

Untuk tenangkan perut.

Untuk akak akak yang ada masalah haid tak teratur.

Berdampinglah dengan ia.

TRENDING🔥

KHASIAT BUAH BIDARA: 15 FAKTANYA JARANG ANDA DENGAR!

Untuk buat tonik ‘immune booster’ semula jadi.

Kisar kunyit hitam dan sedikit halia dalam blender.

Tambah perahan lemon dan sedikit madu.

Simpan dalam balang kaca.

Setiap hari, ambil 1 sudu.

Antara kebaikan lain kunyit hitam.

Adalah untuk kulit cantik

Kasi kulit awet muda.

Lancarkan aliran darah ke jantung.

Rendahkan risiko kanser.

p/s: sudah tahu manfaat MCT Oil? Ia fat burner semulajadi. Ia membakar lemak dan menggunakan lemak sebagai sumber tenaga. Lebih menarik, ia juga bersifat anti-keradangan.

DAPATKANNYA SEKARANG!: MCT OIL

Continue Reading

Kudapan

8 Makanan Mengandungi Vitamin A Semulajadi Untuk Cantikkan Kulit

Published

on

By

Vitamin A atau retinoc acid (retinol) merupakan satu mineral larut lemak.

Dipanggil retinol atau karotinoid berasal daripada sumber aiwan, daging, ikan dan makanan tenusu dan tumbuh-tumbuhan.

Karotinoid yang disebut sebagai beta-karotin pula bertindak sebagai antioksidan yang boleh melindungi sel dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.

Sebut saja vitamin A mesti ingat karot. Bagus untuk mata.

And yes! kalau nak mudah ambil lah karot ni setiap hari.

Bahan yang mudah didapati dan murah. 

Sekarang ramai orang tergila-gilakan 'skincare' yang mengandungi retinol.
Kata mereka tak nak kulit cepat kedut dan berusia.

Bila mencecah umur 25 ke atas. Memang wajib ambil retinol untuk kurangkan kulit kendur.

Antara sayuran lain mengandungi sumber Vitamin A semulajadi:

Karot


Daripada dok asyik sapu krim je kat muka, apakata ambil retinol dari sumber semulajadi ini daripada karot.

Krim bukannya bagus sangat. Nama lagi krim, mesti ada bahan 'chemical' yang tak berapa bagus untuk kulit.

Jadi apa yang bagus mengenai karot ini mengandungi vitamin yang tinggi.

100gram lobak merah mengandungi sebanyak 2449mcg karotin.

Selain bagus untuk mata, karot juga bagus untuk kulit.

Bantu kurangkan garis halus dan kedut.

Juga sokong pembentukan kolagen dan elastin.

Kulit tampil awet muda.

Kobis Cina


Kobis cina tinggi vitamin A untuk penglihatan jelas.

Lindungi sel dari kesan radikal bebas.

Juga ada manganese.

Penting ni untuk lindungi kulit akibat kerosakan cahaya matahari!

Bantu penghasilan kolagen kulit dan meneutralkan radikal bebas penyebab masalah!

Tinggi vitamin C untuk maintain kulit kekal anjal!

Kacang Buncis


Kandungan antioksidan yang tinggi dalam kekacang memastikan kulit terlindung daripada terdedah kepada radikal bebas 

Cegah kulit daripada kulit menjadi berkedut. 

Pengambilan kacang buncis secara kerap akan membantu kelihatan lebih muda.

Kacang buncis juga mengandungi vitamin B6, B1 dan Vitamin C. Vitamin ini dapat meningkatkan sistem imun dalam badan.

Lada Merah


Ada satu kajian kat UK ni sebut bab ni. Kajian di buat ke atas 4025 orang.

Pengkaji dapati yang makan red peppers ni kurang berkedut kulit serta kulit mereka lebih lembap.

Apa yang menarik orang rajin makan ni muka ada sinyium banyak. Seronoklah kot. Kulit lembap. Kedut kurang.

Mangga Kwini

Mangga mengandungi 25% vitamin A - bagus untuk mata.

Mangga kaya dengan beta-carotene

Haa bagi yang cegah kedutan awal di muka.

Kena mula berdamping dengan mangga.

Kajian libatkan peserta wanita yang sudah menopaus.

Dapati ada pengurangan kedutan sebanyak 23% selepas 2 bulan ambil mangga.

Fungsi beta carotene untuk perlahankan kerosakan sel.

Telur Itik


Kandungan Vitamin A dan kolagen yang tinggi dalam putih telur dapat mempercepatkan proses rawatan kulit terbakar, parut, jerawat, kedutan dan ruam. 

Telur mengangungi 69 jenis khasiat protein.
Telur boleh membantu menghilangkan garis halus pada muka.

Sekaligus boleh dijadikan sebagai face mask dengan putih telur.

Ikan Bilis

Ikan bilis segar mengandungi vitamin A (retinol) yang tinggi. Kajian mendapati bahawa vitamin A khususnya retinol mampu memperlahankan proses penuaan secara efektif.

Tinggi kandungan omega-3 mampu melindungi kulit daripada pancaran UV matahari.

Kalau nak awet muda, kulit kurang kedut amalkan makan ikan bilis.

Bagus untuk cegah kulit dari penuaan cepat.

Boleh?

P/S: Nak dapatkan PETUA ALAMI  makanan & kesihatan yang orang cerita tapi besar manfaatnya?

» KLIK PETUA ALAMI SIHAT SEMULAJADI
» KLIK PETUA ALAMI SIHAT SEMULAJADI
» KLIK PETUA ALAMI SIHAT SEMULAJADI

Continue Reading

Kudapan

7 Makanan Merbahaya Mengandungi ‘Trans Fat’

Published

on

By

Makanan mengandungi trans fat memberi kesan yang buruk pada otak manusia.

Ia membuka ruang di Blood Brain Barriers. Jadi toksin, virus, bakteria masuk dalam otak dan tubuh.

Kalau nak tahu, dalam otak ada blood brain barrier berfungsi sebagai sistem sekuriti otak.

Apabila ada bahan tertentu yang masuk, sistem sekuriti ini akan semak dahulu sama ada bahan ini sesuai dimasuk ataupun tidak.

Kalau tidak sesuai, dia bagi signal "not allowed".

Tapi kalau asyik ambil makanan mengarut. Ambil dalam kuantiti banyak. Merajuk lah dia.

Mungkin ada yang akan kata “Dah bertahun makan tak sakit apa pun”. Kalau begitu syukur Alhamdulillah.

Mungkin juga sakit itu belum muncul. Sudah ada tanda cuma kita yang tidak sedar.

Contoh Makanan Yang Terdapat Trans Fat.

1. Kek

2. Cookies

3. Jajan

4. Salad Dressings

5. Butter

6. Kuih Muih

7. Makanan Bergoreng

Cuba elak dari ambil makanan ini dalam diet seharian.

Say no! kepada makanan seperti di atas.

Bahaya makanan ini sebabkan pembuluh darah tersumbat, kolestrol tinggi, kulit cepat tua dan berjerawat.

Nak hidup sihat, ambil makanan berkhasiat. Baru tubuh dapat bekerja dengan lebih lama.

Baru tak mengaduh sakit nanti dan susahkan keluarga.

Boleh?

Continue Reading

Trending