Connect with us

Kudapan

6 Sebab Kenapa Jadi ‘Monster’ Berkudap

Hari ini lain sikit rasanya. Mulut rasa seperti mahu kudap sesuatu.

Sedari pagi lagi perasaan mahu berkudap ini bermukim.

Janji craving aku ni hilang.

“Nyum nyum. Esoklah diet balik!

Published

on

craving

Jam dah pukul 4. Masa untuk pulang semakin menghampiri.

Syanie lihat jam sekali lagi. Mahu pastikan.

Hari ini lain sikit rasanya. Mulut rasa seperti mahu kudap sesuatu.

Sedari pagi lagi perasaan mahu berkudap ini bermukim.

Tangan dan mulut Syanie jadi ringan.

Bertanya teman, “Makan apa kau ada? Biskut ada? Mee segera ada?”

Teman Syanie, Kak Kiah faham dengan gelagat Syanie.

Kalau dah naik syeikhnya habis semua makanan mahu dirembat Syanie.

Hari ini Syanie tidak peduli. “Diet miet,” katanya dalam hati.

“Janji craving aku ni hilang.” Tambah Syanie lagi.

“Nyum nyum. Esoklah diet balik!” Syanie terus bermonolog sendirian.

Syanie bukan sendirian dalam hal rasa nak berkudap ini.

Ramai orang alaminya. Mungkin anda sendiri atau orang yang ada kenal alaminya.

Ada 6 sebab kenapa kita tiba-tiba menjadi monster untuk berkudap.

Semua makanan nampak sedap pada waktu itu.

Pastinya tiada kata-kata atau manusia dapat menghalang craving luarbiasa pada saat itu.

Antara sebab kita ketagih pada makanan simple carbo seperti biskut, donut, jajan, roti canai dan lain lain ialah kerana:

1. Diet Karbo Ringkas

donut

Tubuh manusia akan proses makanan simple carbo dengan cepat.

Habis sahaja akan ada permintaan baharu.

Makanan simple carbo tidak bertahan lama. Jadikan kita cepat lapar.

Tubuh akan minta makan lagi. Di mulut kita akan terpacul perkataan “Lapar lagilah.”

Kata-kata ini akan sebabkan kita mencari makanan untuk dijamah.

Makin dijamah makin sedap. Sukar untuk berhenti. Begitulah ia berulang ulang.

Hinggalah kita membesar, memperut, memboroi.

2. Dopamin Lintang Pukang

dopamine

Dopamin adalah hormon 'feel good'.

Ia keluar apabila motivasi meningkat. Keluar apabila kita capai sesuatu. Bantu kita terus lakukan perkara baik.

Sistem dopamin ini di hijack apabila kita ambil makanan simple karbo.

Makanan proses yang punya kandungan gula yang tinggi, tinggi perisa tambahan, guna gajet atau sosial media berlebihan.

Semua ini jadi punca dopamin keluar berpesta.

Mahu keluarkan dopamin bukan melalui makanan atau sosial media.

Ia semudah berjalan keluar dari bilik. Dapatkan sentuhan mentari.

Pasti dopamin akan turun keluar memberi bahagia.

3. Dehidrasi

dehidrasi

Dehidrasi juga jadi punca kepada ketagihan makanan karbo ringkas.

Kita selalu tertipu antara lapar dan dahaga. Selalunya dahaga tertukar dengan lapar.

Natijahnya, ‘makanan’ dikudap. Sepatutnya air yang diminum.

Biasanya apabila air diambil, pasti ‘lapar’ itu akan hilang.

Perasaan ‘lapar’ itu asalnya adalah mesej tubuh perlukan air yang dihantar.

4. Tidur Tak Cukup

tak cukup tidur

Ya, gangguan pada tidur tingkatkan rasa ingin berkudap.

Puncanya ialah pada gula dalam darah menjadi tidak stabil.

Letih meninggi. Craving meningkat. Tubuh minta diisi lagi.

5. Jangkitan Usus

usus

Jangkitan pada usus sebabkan kulat candida tumbuh.

Sumber makanan candida ialah gula.

Apabila candida mula merakyat, ia pengaruhi keputusan kita untuk makan.

Caranya ialah menghantar signal yang tidak sepatutnya kepada otak.

6. Kekurangan Nutrisi

nutrisi

Nutrisi seperti magnesium, chromium dan vitamin B penting untuk menghalang craving atau ketagihan pada makanan.

Kekurangan chromium contohnya sebabkan glucose intolerance.

Vitamin B pula terlibat dalam proses metabolisme gula.

Apabila vitamin B cukup ia tukarkan gula kepada tenaga.

Sekiranya kurang, ketagihan menjulang tinggi.

Apabila rasa ingin berkudap naik mencanak, semak diri dulu.

Usah terus cari makanan.

Sekiranya kita mahu elakkan diri dari menjadi jalur lebar, pastikan makanan yang diambil punya nutrisi, buka dari sumber simple karbohidrat.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kudapan

Dahaga Boleh Hilang Dengan Celtic Salt?

Published

on

Bulan puasa ni nampaknya viral.

Ada yang berkongsi tips dan pengalaman masing masing.

Di mana,

Kalau nak elak haus, letih ketika puasa

Dan pastikan tubuh tak alami dehidrasi

Letak secubit Celtic salt dalam segelas air suam

Kacau dan minum masa sahur

Nanti kurang lah keluar masuk tandas buang air kecil.

Nampak biasa tapi kesannya luar biasa.

Menurut kajian.

Celtic salt ada banyak nutrisi lebih sesuai untuk tubuh.

Berbanding garam putih.

Garam putih telah diproses. Digilap dan dicampur bahan kimia.

Nutrisinya tiada selain bekalkan rasa masin.

Manakala Celtic salt tidak lalui proses seperti di atas.

Ia dikeringkan di bawah cahaya matahari.

Antara nutrisi dibekalkan Celtic salt seperti berikut:

Ada 82 -84 jenis mineral

Penyeimbang elektrolit semula jadi

Tingkatkan serapan nutrisi sebanyak 7%

Bantu kawal tekanan darah

Bantu kekalkan air dalam tubuh

Continue Reading

Kudapan

Berapa Banyak Garam Dalam Masakan Harian?

Published

on

Petang nanti mohon hati hati sikit masa tabur garam.

Maklumlah tak boleh nak rasa. Main campak dan agak agak ikut pengalaman.

Sekali terlebih kang menggelepur.

Terlebih campak nanti niat hati nak kurus dan langsing tinggal kenangan sahaja.

Ada kajian keluar Mei 2017 di Journal of Clinical Investigation.

Kajian dapati, makanan masin naikkan selera makan

Kita jadi pelahap. Sepinggan jadi dua. Lauk jadi double.

Perasan tak kenapa ayam, fries dan yang sama waktu dengannya masin.

Inilah sebabnya. Nak bagi kita makan lebih.

Bila makan lebih kita membesar sebagai johan. Menjadi jalur lebar.

Ingatkan bila puasa boleh kurus.

Bila tengok di cermin ada benjolan kat kiri kanan.

Ala ala limpahan muffin. Baju pula makin sendat.

Bukan itu sahaja bahayanya ambil makanan masin.

Makanan masin dikaitkan dengan masalah ginjal, jantung, darah tinggi

Bulan puasa ini berdamailah dengan rasa. Kurangkan masin sikit.

Pilih alternatif garam lebih sihat dengan nutrisi lebih tinggi

Antaranya Celtic salt, Himalayan salt atau kosher salt

Deme ni tak perlu letak banyak, cukup secubit.

Tidaklah makanan jadi terlebih masin atau terkurang garam.

Sedang elok jer rasanya.

Continue Reading

Kudapan

Tips Kurangkan Impak Gula Dalam Nasi

Published

on

Ingin makan nasi tapi tak mahu gula dalam darah mencanak naik?

Rahsianya mudah dan dijamin selamat.

Rasa, warna dan tekstur nasi juga tidak berubah.

Apa rahsianya?

Ini rahsia dikongsi oleh pakar OTAK iaitu Dr Rizal Abu Bakar

Masukkan 1 sudu besar MCT Oil untuk 1 cawan beras yang dimasak.

Kalau 2 cawan maka letak 2 sudu dan seterusnya.

 

Apa berlaku?

Kalori nasi berkurang 70%. Kadar serapan gula darah menurun 50%.

Tubuh tak alami ‘shock’.

Risiko tekanan darah tinggi menurun.

Lepas ni dah tak terketar ketar lutut asbab nak cut makan nasi bagi penggemar nasi tegar.

Tapi kena ingat!

Makan nasi berpada pada.

Ambil pada kuantiti sikit jer. Jangan sekali duduk 2 pinggan.

Power tak power MCT Oil?

Continue Reading

Trending