Connect with us

Kudapan

Nak Otak Sharp? Cuba Ambil Makanan Ini

Published

on

walnut

Tahukah anda?
Makin tua kita akan mula kehilangan sel-sel penting dalam otak.

Untuk memastikan otak kita sihat dan tajam, gaya pemakanan memainkan peranan dalam hidup.

Supaya organ dalaman kita kekal muda sama seperti umur sebenar.

Salah satu cara untuk otak sharp dengan mengambil walnut dalam diet seharian.

Yang ni takyah sembang banyak.

Walnut antara superfood yang popular. Ianya dianggap sebagai snek yang bagus untuk meningkatkan fungsi otak (42). 

Bentuknya pun dah sama dengan OTAK. Memang padu untuk pastikan OTAK sentiasa dilindungi.

walnut

Walnut juga merupakan sumber tumbuhan yang kaya dengan asid lemak omega-3.

Asid lemak omega-3 dari tumbuhan, termasuk walnut dikenali sebagai  alpha-linolenic acid (ALA).

Ianya merupakan lemak penting yang perlu dimasukkan dalam diet seharian anda. 

Tahu tak selain ALA.

Walnut juga ada kandungan DHA yang cukup tinggi untuk fungsi OTAK?

Ikut kajian dalam jurnal Public Health Nutrition pada tahun 2021,

DHA didapati mampu lindungi OTAK bayi baru lahir.

Tingkatkan prestasi kognitif OTAK dewasa.

Dan rendahkan risiko masalah penuaan OTAK tak selari dengan perkembangan umur.

Satu suku cawan walnut mampu beri hampir 100% keperluan harian DHA.

Walnut ada sifat anti-inflammatory cukup padu.

Lindungi OTAK daripada kerosakan akibat teroksida serta kecederaan.

Walnut juga tingkatkan memori.

Tingkatkan kelajuan OTAK berfikir. Dan rangsang mental flexibility.

Keupayaan OTAK untuk adapt dengan situasi ataupun fahaman baru.

Amacam?

Lepasni kalau ada masalah dengan otak, rajin-rajin ambil walnut.

Kajian dalam Frontiers in Aging Neuroscience pada tahun 2017:

Pengambilan walnut secara berkala selama 2 tahun.

Menunjukkan kesan memberangsangkan terhadap kesihatan fungsi kognitif.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kudapan

Khasiat Kunyit Hitam Yang Jarang Dibongkarkan

Published

on

By

Pernah lihat kunyit hitam?

Kalau lihat gambar, warna lebih kepada biru.

Ada jalur gelap di tengah daun.

Sangat unik bukan?

Herba ni jarang orang tahu.

Mungkin ada yang baru pertama kali tahu akan kewujudannya.

Dalam banyak banyak species kunyit.

Kunyit hitam mengandungi kepekatan tertinggi curcumin.

Curcumin ni apa?

Iaitu sebatian polifenolik semula jadi.

Yang bersifat antioksidan dan anti-radang.

Apa fungsi dua ni?

Bantu kuatkan sistem imun dan menjadi pelindung sel.

Dari kerosakan akibat radikal bebas.

TERBARU⭐️

CHICKPEAS OCOC KINI DILANCARKAN! 
Snek sihat bebas MSG, kolesterol dan GLUTEN FREE.

Kalau ikut petua lama.

Kunyit hitam orang tua tua dulu guna untuk sembuhkan luka.

Untuk legakan rengsa kulit.

Disapu atas bekas lebam serta dahi untuk masalah migrain.

Untuk rawat gigitan ular dan serangga.

Power tak power.

Khasiat ciri anti-kulat dan anti-bakteria.

Diamal untuk legakan masalah penghadaman.

Untuk tenangkan perut.

Untuk akak akak yang ada masalah haid tak teratur.

Berdampinglah dengan ia.

TRENDING🔥

KHASIAT BUAH BIDARA: 15 FAKTANYA JARANG ANDA DENGAR!

Untuk buat tonik ‘immune booster’ semula jadi.

Kisar kunyit hitam dan sedikit halia dalam blender.

Tambah perahan lemon dan sedikit madu.

Simpan dalam balang kaca.

Setiap hari, ambil 1 sudu.

Antara kebaikan lain kunyit hitam.

Adalah untuk kulit cantik

Kasi kulit awet muda.

Lancarkan aliran darah ke jantung.

Rendahkan risiko kanser.

p/s: sudah tahu manfaat MCT Oil? Ia fat burner semulajadi. Ia membakar lemak dan menggunakan lemak sebagai sumber tenaga. Lebih menarik, ia juga bersifat anti-keradangan.

DAPATKANNYA SEKARANG!: MCT OIL

Continue Reading

Kudapan

8 Makanan Mengandungi Vitamin A Semulajadi Untuk Cantikkan Kulit

Published

on

By

Vitamin A atau retinoc acid (retinol) merupakan satu mineral larut lemak.

Dipanggil retinol atau karotinoid berasal daripada sumber aiwan, daging, ikan dan makanan tenusu dan tumbuh-tumbuhan.

Karotinoid yang disebut sebagai beta-karotin pula bertindak sebagai antioksidan yang boleh melindungi sel dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.

Sebut saja vitamin A mesti ingat karot. Bagus untuk mata.

And yes! kalau nak mudah ambil lah karot ni setiap hari.

Bahan yang mudah didapati dan murah. 

Sekarang ramai orang tergila-gilakan 'skincare' yang mengandungi retinol.
Kata mereka tak nak kulit cepat kedut dan berusia.

Bila mencecah umur 25 ke atas. Memang wajib ambil retinol untuk kurangkan kulit kendur.

Antara sayuran lain mengandungi sumber Vitamin A semulajadi:

Karot


Daripada dok asyik sapu krim je kat muka, apakata ambil retinol dari sumber semulajadi ini daripada karot.

Krim bukannya bagus sangat. Nama lagi krim, mesti ada bahan 'chemical' yang tak berapa bagus untuk kulit.

Jadi apa yang bagus mengenai karot ini mengandungi vitamin yang tinggi.

100gram lobak merah mengandungi sebanyak 2449mcg karotin.

Selain bagus untuk mata, karot juga bagus untuk kulit.

Bantu kurangkan garis halus dan kedut.

Juga sokong pembentukan kolagen dan elastin.

Kulit tampil awet muda.

Kobis Cina


Kobis cina tinggi vitamin A untuk penglihatan jelas.

Lindungi sel dari kesan radikal bebas.

Juga ada manganese.

Penting ni untuk lindungi kulit akibat kerosakan cahaya matahari!

Bantu penghasilan kolagen kulit dan meneutralkan radikal bebas penyebab masalah!

Tinggi vitamin C untuk maintain kulit kekal anjal!

Kacang Buncis


Kandungan antioksidan yang tinggi dalam kekacang memastikan kulit terlindung daripada terdedah kepada radikal bebas 

Cegah kulit daripada kulit menjadi berkedut. 

Pengambilan kacang buncis secara kerap akan membantu kelihatan lebih muda.

Kacang buncis juga mengandungi vitamin B6, B1 dan Vitamin C. Vitamin ini dapat meningkatkan sistem imun dalam badan.

Lada Merah


Ada satu kajian kat UK ni sebut bab ni. Kajian di buat ke atas 4025 orang.

Pengkaji dapati yang makan red peppers ni kurang berkedut kulit serta kulit mereka lebih lembap.

Apa yang menarik orang rajin makan ni muka ada sinyium banyak. Seronoklah kot. Kulit lembap. Kedut kurang.

Mangga Kwini

Mangga mengandungi 25% vitamin A - bagus untuk mata.

Mangga kaya dengan beta-carotene

Haa bagi yang cegah kedutan awal di muka.

Kena mula berdamping dengan mangga.

Kajian libatkan peserta wanita yang sudah menopaus.

Dapati ada pengurangan kedutan sebanyak 23% selepas 2 bulan ambil mangga.

Fungsi beta carotene untuk perlahankan kerosakan sel.

Telur Itik


Kandungan Vitamin A dan kolagen yang tinggi dalam putih telur dapat mempercepatkan proses rawatan kulit terbakar, parut, jerawat, kedutan dan ruam. 

Telur mengangungi 69 jenis khasiat protein.
Telur boleh membantu menghilangkan garis halus pada muka.

Sekaligus boleh dijadikan sebagai face mask dengan putih telur.

Ikan Bilis

Ikan bilis segar mengandungi vitamin A (retinol) yang tinggi. Kajian mendapati bahawa vitamin A khususnya retinol mampu memperlahankan proses penuaan secara efektif.

Tinggi kandungan omega-3 mampu melindungi kulit daripada pancaran UV matahari.

Kalau nak awet muda, kulit kurang kedut amalkan makan ikan bilis.

Bagus untuk cegah kulit dari penuaan cepat.

Boleh?

P/S: Nak dapatkan PETUA ALAMI  makanan & kesihatan yang orang cerita tapi besar manfaatnya?

» KLIK PETUA ALAMI SIHAT SEMULAJADI
» KLIK PETUA ALAMI SIHAT SEMULAJADI
» KLIK PETUA ALAMI SIHAT SEMULAJADI

Continue Reading

Kudapan

7 Makanan Merbahaya Mengandungi ‘Trans Fat’

Published

on

By

Makanan mengandungi trans fat memberi kesan yang buruk pada otak manusia.

Ia membuka ruang di Blood Brain Barriers. Jadi toksin, virus, bakteria masuk dalam otak dan tubuh.

Kalau nak tahu, dalam otak ada blood brain barrier berfungsi sebagai sistem sekuriti otak.

Apabila ada bahan tertentu yang masuk, sistem sekuriti ini akan semak dahulu sama ada bahan ini sesuai dimasuk ataupun tidak.

Kalau tidak sesuai, dia bagi signal "not allowed".

Tapi kalau asyik ambil makanan mengarut. Ambil dalam kuantiti banyak. Merajuk lah dia.

Mungkin ada yang akan kata “Dah bertahun makan tak sakit apa pun”. Kalau begitu syukur Alhamdulillah.

Mungkin juga sakit itu belum muncul. Sudah ada tanda cuma kita yang tidak sedar.

Contoh Makanan Yang Terdapat Trans Fat.

1. Kek

2. Cookies

3. Jajan

4. Salad Dressings

5. Butter

6. Kuih Muih

7. Makanan Bergoreng

Cuba elak dari ambil makanan ini dalam diet seharian.

Say no! kepada makanan seperti di atas.

Bahaya makanan ini sebabkan pembuluh darah tersumbat, kolestrol tinggi, kulit cepat tua dan berjerawat.

Nak hidup sihat, ambil makanan berkhasiat. Baru tubuh dapat bekerja dengan lebih lama.

Baru tak mengaduh sakit nanti dan susahkan keluarga.

Boleh?

Continue Reading

Trending